divendres, 14 de gener del 2011

Club de lectura

La idea va sorgir aquest estiu sopant a la terrassa de l'Asador El Chalet de Salou, amb el Xavi: "I per què no organitzes un Club de Lectura a Nou Moles?", em va suggerir. La intenció era movilitzar els veïns del barri, animar-los a llegir en valencià. Jo sabia que costaria, perquè la majoria parlen en castellà i, si parlen en valencià, amb prou feines el saben llegir. Però ho vam intentar.
La publicitat va ser únicament via Facebook, amb el suport de la pàgina del barri que tinc en aquesta xarxa. I tot i que les esperances eren més aviat nul·les, al final vam aconseguir, en la primera edició, reunir 8 o 9 veïns, la majoria coneguts nostres, encuriosits per la nova experiència. Val a dir, però, que pràcticament ningú no es va llegir el llibre proposat, "Històries del Paradís" (vaig començar amb el llibre del Xavi per intentar motivar l'assistència). Malgrat tot, vam quedar contents i ens vam emplaçar a fer una segona sessió del Club.
I així ha passat aquesta mateixa setmana. Gràcies a la publicitat feta al butlletí del barri hem aconseguit un parell de fitxatges, que es van apuntar a última hora moguts per un estímul erroni: havíem de comentar "Penja els guants, Butxana", de Ferran Torrent, i es pensaven que el bo del Ferran vindria al barri a parlar del llibre... Però una vegada desfet l'embolic, van resoldre quedar-se i xerrar amb els altres quatre que ens l'havíem llegit i que estàvem disposats a debatre'n. I ara han decidit d'apuntar-se de forma estable al Club.
De manera que, a poc a poc, anem conformant un grup que esperem que duri. Tenim un lloc de trobada, el pub El Volander del meu carrer, que amb això de la llei antitabac ha guanyat enters com a lloc de reunions socials, i també uns lectors que tenen ganes de llegir llibres en valencià (o en català, que tant els fa) i de parlar-ne. Per tant, el meu propòsit inicial sembla que, a poc a poc, va agafant forma. Per a la sessió següent he proposat "Dones", d'Isabel-Clara Simó, intentant buscar un altre tipus de públic que faci créixer el grup. Si ho aconsegueixo, ho celebraré. Si no, almenys serà una bona ocasió per a passar una agradable estona vespertina, al voltant d'una taula i fent tertúlia entre veïns.

2 comentaris:

  1. Aquesta serà una cursa de llarga durada, però crec que el resultat serà molt satisfactori. Bona iniciativa!

    Josep M. Sansalvador

    ResponElimina
  2. Gràcies, Sansa, esperem que duri!

    ResponElimina